Hösthälsa: Så tar du hand om dig när årstiderna skiftar.

Hösthälsa: Så tar du hand om dig när årstiderna skiftar.

Hösthälsa: Så tar du hand om dig när årstiderna skiftar

Publicerad: 18/9

När sommaren går mot sitt slut och hösten börjar göra sig påmind med svalare vindar och mörkare kvällar, är det ett bra tillfälle att se över hur vi tar hand om oss själva. Hösten kan vara en tid av återhämtning och reflektion, men också en period då energin dalar och motivationen att hålla hälsosamma rutiner ibland kan vara svår att upprätthålla.

Här är några enkla sätt att hålla både kroppen och sinnet i balans under hösten.
.

1. Fyll på med rätt energi

Under hösten är det viktigt att ge kroppen näring som hjälper dig att hålla energin uppe, särskilt när dagarna blir kortare. Att inkludera näringsrika livsmedel som frukt, grönsaker och protein i din dagliga kost är ett bra första steg. Dessutom kan tillskott som MCT-olja eller MCT-pulver bidra med snabb energi och hjälpa dig att hålla fokus under dagen.

MCT-fetter, som utvinns ur kokosolja, tas snabbt upp av kroppen och omvandlas till energi – vilket gör det till ett populärt val för de som vill undvika energidippar, särskilt under intensiva arbetsdagar eller träningspass.
.

2. Stöd dina leder och din hud

Kyligare temperaturer kan påverka kroppen på olika sätt, inte minst huden som ofta blir torrare när luftfuktigheten sjunker. För att motverka torr hud kan det vara bra att dricka tillräckligt med vatten och använda fuktgivande produkter. Utöver det kan kollagen vara ett bra tillskott. Kollagen bidrar till att stärka både hudens elasticitet och ledernas rörlighet, vilket är viktigt när vädret förändras.

Kollagenpeptider är ett enkelt sätt att stödja kroppens naturliga produktion av kollagen, som minskar med åldern. Det kan också bidra till att motverka ledsmärtor, något som kan bli vanligare när temperaturen sjunker.
.

3. Ta hand om magen

Hösten är också en bra tid för att fokusera på din mage och matsmältning. Många upplever att deras matsmältning förändras under säsongsskiften, och det är då extra viktigt att vara snäll mot magen. Att inkludera fiberrik mat och probiotiska livsmedel som yoghurt eller surkål kan göra underverk för din matsmältning.

Ett annat alternativ är att byta ut kaffet mot cikoriakaffe. Cikoriarot är en naturlig källa till fibrer och är känd för sina positiva effekter på tarmhälsan. Dessutom är det ett koffeinfritt alternativ som gör det lättare att hålla en balanserad energi utan koffeinets rus..
.

4. Hitta en balans mellan vila och aktivitet

Hösten kan vara en utmanande tid att hålla igång med träning, men det är också viktigt att ge kroppen möjlighet att återhämta sig. Genom att hitta en balans mellan aktivitet och vila kan du stärka både kroppen och immunförsvaret inför vinterhalvåret. Oavsett om du tränar på gym, promenerar i naturen eller utövar yoga hemma, se till att du hittar något som känns bra för just dig.


Hösten är en tid för förändring, och det kan vara utmanande att hålla energin och motivationen uppe. Men med rätt kost, återhämtning och omsorg om både kropp och sinne kan du må bra genom hela säsongen. Genom att göra små justeringar i dina rutiner och ta hjälp av naturliga tillskott kan du skapa förutsättningar för en energifylld och hälsosam höst.

Se alla nyheter »