Skaldjur innehåller mycket Jod.

Skaldjur innehåller mycket Jod.

Varför behöver vi jod?

Publicerad: 13/5, 2022

Det pratas mycket om jod just nu, och efterfrågan är stor på grund av rädslan för strålning. Jod kan föra ut metaller som aluminium, bly och kvicksilver ur kroppen, och skydda mot radioaktivt avfall.

Jod finns naturligt i berggrunden och är kanske mest känt som den mineral vår sköldkörtel behöver för att kunna producera sköldkörtelhormon.

Kroppen kan inte lagra jod, det måste vi tillföra via mat eller liknande. Det mesta av den jod som vi äter hamnar i sköldkörteln. Brist på jod kan på sikt ge struma, det vill säga en förstorad sköldkörtel.

Men även en överkonsumtion av jod kan ge sköldkörtelrubbning.

Gravida och ammande kvinnor tillhör en riskgrupp för jodbrist. Om det sker kan fostrets utveckling påverkas och allvarligt hämma både den fysiska som psykiska utvecklingen. Men även ett jodöverskott kan ge lika negativa konsekvenser.

Om du inte äter tillräckligt med jod kan du känna dig trött, nedstämd och frusen samt ha lättare att gå upp i vikt eftersom ämnesomsättningen stannar av. Jodbrist uppstår oftast om man äter kalorifattigt, har problem med tarmarna eller inte saltar maten.

Äter du för mycket jod kan du ha svårt att sova, svettas mer, känna dig stressad, gå ner i vikt och tappa aptiten.

Jod finns i mager fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter samt jodberikad salt.

Vegetarianer och veganer tycker att alger som kelp är en bra jodkälla. Är du gravid och ammande ska du vara försiktig med havsalger eftersom de har ett högt jodinnehåll.

En hårmineralanalys, blod- eller urinprov visar din jodstatus.

Se alla nyheter »