Varför behöver kroppen C-vitamin?

Publicerad: 30/3

C-vitamin är kanske den vitamin vi känner bäst till. Det är en antioxidant som kan bekämpa fria radikaler, det vi kallar för oxidativ stress, som uppstår när kroppen utsätts för belastning från miljö, livsstil, psykisk stress, hård träning och solljus. Dessa påfrestningar ökar bildningen av fria radikaler och sänker prestation och välbefinnande.

Kroppens antioxidativa försvar kan liknas vid ett inre rostskydd som kan hejda oxidationens skadeverkningar. Oxidativ stress kan bidra till för tidigt åldrande och utvecklingen av olika sjukdomar. Vitamin C är en del av det viktiga försvaret.

Vår hud gillar den här antioxidanten. Den bidrar till tillverkningen av kollagen, ett av kroppens viktigaste protein. Kollagen gör huden slät och fast. Överexponering i solen och för mycket socker påverkar kollagenproduktion, som avstannar i 25-årsåldern.

C-vitamin stödjer brosk- och benvävnad och vid ett normalt intag känns lederna mjuka och rörliga. Antioxidanten är viktig för skelett och senor samt blodkärlens väggar. Kroppen kan dessutom tillgodogöra sig järn bättre med hjälp av vitamin C, en kombination som motverkar trötthet.

Vi kan inte tillverka C-vitamin själva, därför behöver vi få i oss den via kosten. C-vitamin finns rikligt i apelsin, paprika och brysselkål. Gravida och ammande behöver lite mer än andra, och även de som röker och använder p-piller. 

Det är inte särskilt vanligt med C-vitaminbrist, men bristsymtom kan ge blödande tandkött, näsblod, tandlossning, hudbesvär, trötthet, infektionskänslighet och försämrad sårläkning.

Vitamin C tillhör de vattenlösliga vitaminerna och är i princip omöjlig att överdosera men vid extremt höga intag kan vitaminet orsaka diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer.

Se alla nyheter »

Alla rättigheter reserverade Scandinavian Green Trade ©2022
Cookies | Sidkarta | Webb: Precis Reklam i Yodo CMS

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK