Mätt och nöjd med MCT-fettsyror
Publicerad: 16/10, 2023
När hösten kommer blir dagarna kortare och det blir kyligare ute, då blir vi tröttare och hungrigare. Det har sin naturliga förklaring. Mörker ökar mängden melatonin. Det är ett hormon som gör oss sömniga. Kyla ökar kaloriförbrukningen och det gör att vi vill äta mer. Varm mat som innehåller tillräckligt med naturliga och bra fetter gör oss båda varma, mätta och bra till mods.
Många är fortfarande rädda för fett, framför allt kvinnor, som tror att fett gör dem feta. Men det är långt ifrån sant. Bra fetter ger lång mättnad och håller blodsockret stabilt. Det gör vikten och humöret stabilt och suget efter att småäta mellan måltiderna brukar upphöra.
-
Vilka fetter är bra för hälsan?
Fetter som det pratas mycket om i hälsokretsar är kokosolja och MCT-olja. De består av mättade fetter men framförallt medellånga fettsyror (MCT) som inte lagras i kroppen utan förbränns direkt i levern. Det ger snabb energi utan att höja blodsockret.
MCT-olja har funnits som kosttillskott i drygt 15 år, och har använts mycket av kroppsbyggare som gått på diet, men fettet är också populärt bland uthållighetsidrottare.
Bokstäverna MCT är en förkortning för Medium Chain Triglyceride – medellånga fettsyror. De har flera hälsosamma egenskaper, och påverkar hunger och mättnad samt ger snabbt energi till hjärnan.
MCT-olja är en av de mest hälsosamma och näringsmässigt bästa oljorna. Fettet skiljer sig från andra mättade fetter på så sätt att den innehåller medellånga fettsyror.
-
Skillnaden mellan kokosolja och MCT-olja
Skillnaden är att kokosolja och MCT-olja har olika sammansättning och koncentration av fettsyrorna. Kokosolja innehåller nio olika fettsyror varav den klart största mängden utgörs av laurinsyra (C12) och mindre mängd av MCT-fettsyrorna med färre kolatomer, dit räknas kapronsyra (C6), kaprylsyra (C8) och kaprinsyra (C10). MCT-olja däremot består till 100 % av MCT-fettsyror, vanligtvis ren kaprylsyra eller en kombination av kaprylsyra och kaprinsyra.
-
En fin start på dagen
Vissa tycker om att börja dagen med en matsked MCT-olja i kaffet, det ger mättnad länge och du kan undvika den berömda eftermiddagsdippen. Eller varför inte boosta kaffet med MCT-fettsyror, kollagen och hyaluronsyra som finns i Collagen Coffee Creamern.
Äter du havregrynsgröt på morgonen så kan du blanda i en matsked MCT-olja eller kokosolja. Den kallpressade ekologiska kokosoljan är också fin att använda som stekfett. Oljan passar även bra till sallader, pastarätter och i olika typer av smoothies. MCT-olja och kokosolja anses vara ett nyttigare alternativ till vanligt matfett.
MCT-oljan ger mättnad och ökar fettförbränningen. Den ger snabbare energi till muskler och hjärna, har en skyddande effekt mot bakterier, virus och jästsvamp. Den stödjer upptaget av kalcium, magnesium och E-vitamin samt bidrar till ketonproduktion.
-
Vad är bra fetter?
De fetter du ska undvika är de processade fetterna som ofta återfinns i sådant som småkakor och färdiga maträtter. De industriellt framställda fetterna i maten har som syfte att öka hållbarheten och ändra konsistensen på fettet. Kroppen känner inte igen de konstlade fetterna och har svårt att ta hand om dem. Därför ska du välja naturliga fetter eftersom de är bra för din kropp.
De naturliga fleromättade fetterna finns i fisk, nötter, frön och växtoljor. De naturliga enkelomättade fetterna finns i nötter, avokado och olivolja. De naturliga mättade fetterna finns i bland annat kokosolja och smör.