Hälsofördelar med periodisk fasta.

Hälsofördelar med periodisk fasta.

Hälsofördelar med periodisk fasta

Publicerad: 18/8

Att praktisera periodiska fasta har blivit allt vanligare, för det är många som får goda resultat. Periodisk fasta är ett ganska enkelt sätt att reglera sitt kaloriintag, krympa magsäcken och få kontroll på hungern. Något som leder till flera hälsovinster på sikt.

Den här formen av fasta innebär att du låter bli att äta under 16, 18 eller kanske 20 timmar. 16:8 betyder att du inte äter under dygnets 16 timmar, men under de andra åtta.

Ett enkelt sätt att praktisera periodisk fasta på är att hoppa över frukosten. Något som kan vara jobbigt till en början, speciellt om du är van att äta frukost eller bara njuter av din frukoststund.

Ät din första måltid vid lunch runt 12-tiden och ät sedan middag senast åtta på kvällen. Om det fungerar bra kan du gå över till en striktare periodisk fasta och ha ett ät-fönster på sex eller fyra timmar. Drick bara vatten, kaffe eller te när du inte äter.

Om du upplever att det är för jobbigt att hoppa över frukosten, prova då att ta en matsked MCT-olja i ditt kaffe eller te. Det ger hjärnan snabb energi och stillar din hunger.
Genom att du har ett så kallat ät-fönster öppet under en begränsad tid så blir du inte lika hungrig och äter mindre till lunch och middag.

Att räkna kalorier för att hålla vikten kan vara både jobbigt och tidskrävande. Den periodiska fastan gör att du slipper bekymra dig om den biten. 
 

Långsiktiga förändringar med periodisk fasta 

De allra flesta som tillämpar periodisk fasta gör det inte enbart för vikten. Att låta bli att äta större delen av dygnet är bra för hälsan på flera sätt. Till exempel stödjer fastan immunförsvaret och är bra för hjärtat, det ger bättre fokus och minskar inflammationer i kroppen samt balanserar blodsockret. 

När du bestämt dig för att lägga om kosten – tänk långsiktigt. Det tar tid att uppnå resultat. Ge den periodiska fastan minst 1,5–2 månader. Utvärdera sedan hur du mår och vilka mål  du uppnått.

En del tycker det är lättare att fasta under vardagen för att sedan göra uppehåll under helgen. Andra anser att regelbundenheten är enklare. Fasta på vintern kan vara kämpigare eftersom de korta dagarna och kylan gör oss hungrigare. Då kan knepet med kokosoljan i kaffet vara en framkomlig väg.
 

Inte farligt att vara utan mat

Om dina hunger- och mättnadskänslor inte fungerar som det ska så kommer fastan att hjälpa dig att återställa funktionen. Hunger är en stark överlevnadskänsla.

Småäter du mellan måltiderna och känner dig sugen på mat hela tiden, så kommer periodisk fasta att göra mycket nytta. Genom att du är utan mat i 16–20 timmar så kommer kroppen tydligare signalera att den är mätt, och förstås när den är hungrig igen. 

Men har du tänkt på att din kropp kan förväxla hunger med törst? Prova att dricka, och notera skillnaden.

Att vara utan mat kan dra upp olika känslor. För den som är en typisk känsloätare, det vill säga dämpar oro och andra känslor med mat, så kommer känslorna att komma upp till ytan när du fastar. Det kan vara besvärligt i början, men är du bara medveten kommer det att gå bra.

Så håll ut! Efter några dagar känns det bättre, och efter en vecka eller två är kroppen med på noterna. 

Den periodiska fastan gör dig piggare, du sover sannolikt bättre och du kommer att gå ner i vikt. 

Se alla nyheter »

Periodisk fasta ger fördelar för både vikt och immunförsförsvar.

Periodisk fasta ger fördelar för både vikt och immunförsförsvar.

Alla rättigheter reserverade Scandinavian Green Trade ©2022
Cookies | Sidkarta | Webb: Precis Reklam i Yodo CMS

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK