Gurkmeja en hälsosam krydda.

Gurkmeja en hälsosam krydda.

Gurkmeja för din hälsa

Publicerad: 9/9

Gurkmeja är den gul-orangea kryddan som är släkt med ingefära och som vi kopplar ihop med välbefinnande och hälsa. Den har blivit mycket populär som ett komplement i form kosttillskott eller shots.

Kryddan används dagligen i det indiska köket, men är inte bara en populär ingrediens i matlagningen utan har även nyttjats inom den ayurvediska folkmedicinen i tusentals år.

De flesta drabbas förr eller senare av problem i takt med att vi åldras. Redan efter 50 är det många som tycker att rörligheten i kroppen minskar och att bara sätta sig ner på huk och komma upp igen kan kännas tyngre och svårare än förut.

Det finns mycket du själv kan göra för att bibehålla rörligheten. Det som rekommenderas är motion i alla former, och att hålla en normalvikt eftersom övervikt belastar lederna onödigt mycket. Efter 65 år är det mycket viktigt att hålla kroppen i rörelse eftersom vi tappar cirka en procent av vår muskelmassa varje år, och det redan efter 40. Promenader, cykling och simning är mjukt och fint för lederna.

 

Att äta hälsosamt

Ett sätt att bibehålla hälsan är att ha en sund livsstil där inflammationer undviks så mycket som möjligt. Något som har blivit populärt de senaste åren är att äta en så kallad antiinflammatorisk kost, och i den kosten ingår också extrakt av hälsoörten gurkmeja.

I gurkmeja finns ämnet kurkumin, vilket är den verksamma substansen i örten. I vanligt gurkmejapulver, som finns i mataffärerna, brukar man uppskatta innehållet av kurkumin till cirka fem procent, men i vissa extrakt som återfinns i kosttillskott kan man mäta innehållet till runt 80 procent.

En del pratar också om gurkmeja som en antioxidant som är många gånger starkare än vanliga näringsämnen. Det finns gott om studier på gurkmeja. Letar man i databaser finner man cirka 3 000 studier.

Förutom att gurkmeja kan bidra till bättre rörlighet, tycks örten även kunna minska träningsvärk och ge snabbare återhämtning.

 

Gurkmeja finns att beställa som shot i vår webbshop, 1-pack samt 6-pack.

Se alla nyheter »

Alla rättigheter reserverade Scandinavian Green Trade ©2022
Cookies | Sidkarta | Webb: Precis Reklam i Yodo CMS

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK