Hälsosamt åldrande.

Hälsosamt åldrande.

Därför behövs mer näring när du blir äldre

Publicerad: 18/7, 2022

Att få leva länge och få vara frisk länge – det önskar vi oss alla. Den livsstil vi har spelar en stor roll för hur vi åldras. Och det är goda nyheter, för det betyder att vi kan vara med och påverka. 

Kosten är ännu viktigare när vi blir äldre. Näringstät mat är grunden till god hälsa. Men i takt med att vi blir äldre avtar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Tarmen blir också sämre på att ta upp näring från maten vi äter. För att tarmen ska må bra är det till exempel viktigt att äta fermenterade grönsaker, yoghurt och fil som innehåller mjölksyrabakterier. 
.

Q10 – hjärtats energi

Har du hört talas Q10? Det är ett ämne som tillför kroppen energi och ger både hjärta och kärl viktig näring för att vi ska må bra. Redan vid 25 minskar kroppens egen produktion av Q10 och när vi fyllt 80, då är produktionen av Q10 halverad. Flera studier visar att Q10 tillsammans med selen inte bara är bra för hjärtat utan också för munhälsan. 

Q10 finns i animaliska produkter, rapsolja, valnötter och broccoli.

I den bästa av världar äter vi färgrik och näringstät mat varje dag. Men det kräver planering och att laga maten från grunden. Ibland haltar livet. Vi hinner kanske inte. Då kan det vara klokt att komplettera med kosttillskott.

Magnesium, zink och koppar är tre ämnen som äldre ofta har brist på. Just magnesium har många viktiga funktioner i kroppen. Muskler, tarmfunktioner och den mentala hälsan behöver magnesium för att fungera. 

Idag vet vi att det finns en koppling mellan migrän, psykiska besvär och magnesium.

Magnesium kan också motverka darrningar och kramper när du ska sova.

Beställ Q10 här »
.

Stela leder

Att lederna blir stela och du känner dig mindre rörlig är något som kommer med åldern. Men det kan du motverka till viss del genom att motionera. All form av styrketräning stärker musklerna och du kommer att upptäcka att starkare muskler gör skillnad i ditt vardagsliv på flera sätt. Det blir lättare att hålla balansen, att böja sig ner och större muskler ger även en högre ämnesomsättning.

Du behöver inte träna mycket. 20 minuter tre gånger i veckan räcker, och ser du till att också promenera en stund varje dag så kan du sannolikt bibehålla rörligheten i lederna ganska länge. Efter 50 tappar vi alla muskler, vare sig vi vill det eller inte. Men träning motverkar det tappet. 

Ingefära, nypon och gurkmeja är ämnen som gör gott i lederna. Varför inte prova ett tillskott med kollagen eller glukosamin.

Tänk då på att dina muskler behöver protein. Protein kallas för kroppens byggstenar och gör allt från att bilda hormoner och enzymer till att bygga upp celler. Personer över 65 år behöver 15–20 procent protein i sin kost varje dag. För veganer och de som inte orkar äta tillräckligt kan proteinpulver vara en smidig lösning.

Beställ Kollagen protein här »
.

Fina fettsyror

Om du har en inflammation i kroppen, oxidativ- och metabol stress, då påverkar det ditt åldrande negativt. Omega-3 fettsyror som EPA och DHA bidrar till att motverka inflammationer och är hälsobefrämjande för hjärta, hjärna och ögon. Dessa fettsyror hittar du i fisk. 

Havtornbär är rika på fettsyror och kan bidra till normala slemhinnor.

Fett är något som fått en skamstämpel på sig, men faktum är att fett behövs ännu mer när vi blir äldre. Fett är energi och gillar du inte att äta frukost – prova att ta kokosolja eller mct-olja i ditt morgonkaffe. Då infinner sig energin inom en stund. Eller varför inte mixa antioxidantrika bär tillsammans med kokosoljan. Det är gott, nyttigt och mättande.

Kan man äta sig till ohälsa så borde man ju också kunna äta sig till bättre hälsa. 

Beställ Omega3 Krill här »
Beställ Omega3 Forte här »

.

Se alla nyheter »